Launay Horiot / Pommard, Frankrijk

Launay Horiot

Pommard, Frankrijk

0 Product(en)
Filter resultaten
Prijs

Ondanks dat Launay-Horiot als sinds de 18e eeuw wijnen produceert in de Côte d’Or en Côte de Nuits, brengt de huidige eigenaar Xavier Horiot pas in 2014 zijn eerste vintage uit. Dit heeft alles te maken met de juridische strijd die ontstond na het overlijden van Xavier’s opa, Raymond Launay (6e generatie wijnmaker). Aangezien de dochter van Raymond geen interesse bleek te hebben in het domein was het aan Xavier om in zijn opa’s voetsporen te treden. Dit ging helaas niet zonder slag of stoot. Na veel juridisch getouwtrek wist Xavier de helft van de wijngaarden te bemachtigen en kon hij de prachtige geschiedenis van het wijnhuis voortzetten.

Eén probleem. Xavier had helemaal geen ervaring als wijnmaker. Hij werkte namelijk niet onverdienstelijk 18 jaar lang als gevechtsvlieger bij de Franse Luchtmacht. De eerste jaren besloot hij daarom de druiven te verkopen om zo de kneepjes van het vak te leren en de opbrengst terug te investeren in het bedrijf. In 2014 is het dan zo ver, de eerste vintage met het nieuw wapen. De blauwe “X” vertegenwoordigd zijn verleden in de luchtmacht en de zwaarden staan voor de juridische strijd en als symbool voor de ploeg waarmee zijn voorouders het land bewerkten.

De vier hectare is verdeeld over zes verschillende plots. In Pommard zijn dat de premier cru wijngaarden: Les Rugien Bas, Les Perriès, Les Chaponnieres en Clos Blanc. De andere twee zijn gelegen in Gevrey-Chambertin, de grand cru percelen: Chambertin en Latricieres Chambertin. Bij die laatste staan de stokken naast die van niemand minder dan Lalou-Bize-Leroy. De werkzaamheden in de wijngaarden zijn beperkt tot slechts de noodzakelijke handelingen. Nadat de Pinot Noir trossen handmatig zijn geoogst, worden ze in de kelder nogmaals gecontroleerd op kwaliteit. Zo worden alleen de beste druiven gebruikt. Elk plot wordt apart gefermenteerd en gebotteld, dit worden ook wel single vineyard cuvées genoemd. Na de fermentatie rijpen de wijnen in Franse eikenhouten vaten voor een periode van 12 to 16 maanden. Het aandeel nieuw hout varieert per appellation en cuvée.

Blijf op de hoogte

Maandelijks informatie ontvangen over onze bijzondere wijnen?

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »